Električno ogrevanje-Kdaj Kako Zakaj

Električno ogrevanje-Kdaj Kako Zakaj?

Električno ogrevanje:

  • pri novogradnjah ali adaptacijah ali pa ko nimamo prostora za namestitev ogrevalnih teles na steno, sistem polaganja je neviden, oziroma ga lahko položimo na strop ali pod plavajoča tla.
  • delovanje grelnih folij je nemoteče, neškodljivo in okolju prijazno, ker vemo da danes vsa tehnologija strmi k uporabi elektrike.

Električno ogrevanje-Kdaj Kako Zakaj

 

Kdaj?

Električno talno ogrevanje je primerno pri novogradnjah ali adaptacijah ali pa ko nimamo prostora za namestitev ogrevalnih teles na steno, sistem polaganja je neviden, oziroma ga lahko položimo na strop ali pod plavajoča tla (parket, laminat, itison,…).

Predvsem je dobrodošlo za prehodno obdobje, ko želimo ogrevati tiste bivalne prostore, kjer se najbolj zadržujemo ter za kopalnice.

Z ustreznimi termostati in elektronskim upravljanjem lahko optimiziramo čas vklopa in način delovanja.

Kako?

Delovanje grelnih folij je nemoteče, neškodljivo in okolju prijazno, ker vemo da danes vsa tehnologija strmi k uporabi elektrike. Električno ogrevanje bo tudi v prihodnosti strmelo k čim nižjim stroškom in čim manjšem onesnaževanju v primerjavi z ostalim fosilnim ogrevanjem.

Poleg tega lahko električno ogrevanje uporabljate kot dodatno ogrevanje, ker je sistem lahko ločen od centralne kurjave. Deluje tudi pri zunanjih temperaturah več kot – 25 °C . Tak način ogrevanja poznajo predvsem v skandinavskih državah, kjer so zelo mrzle zime.

Električno talno gretje (grelne folije) v primeru zmrzali ne odpove, tu ni medija, ki bi lahko zmrznil. Talne folije so proizvedene v močeh 80 W/m² in 60 W/m² (za pasivne hiše tudi 40W/m²), ki s pravilno montažo in regulacijo ne presežejo talne temperature 27 °C. Grelne folije so na voljo v širini 600 in 1000 mm. Stropne folije pa v močeh 140 W/m² in 200 W/m² (za pasivne hiše tudi 100W/m²) in širine 500 in 400 mm.

Izvor toplote (IR sevanje) prihaja iz tal ali stropa in enakomerno segreje predmete v prostoru, ki nato sevajo nazaj v prostor.
Te grelne folije podobno grejejo kot IR paneli. S tem, da vam IR paneli lahko zavzamejo prostor na stropu, to je pa skrito pod lesenimi plavajočimi tlemi ali nad mavčno kartonskimi ploščami.

Stroški ogrevanja in investicija

Pri dobri izolaciji stanovanjske površine znaša poraba  1 €/m². Investicija pri grelnih folijah je nizka, ker ne potrebujemo dodatnih razvodov in peči. Življenjska doba grelnih folij je do 50 let ali celo več. Prednost je tudi v tem, da si lahko folijevpoložite tudi sami s pomočjo ECOFILM SET–ov. Edino kar je potrebno, je da ustrezne sete namestite po priloženih navodilih in jih priključite na omrežje. Pri tem ne potrebujete nobenega specialnega orodja.

Polaganje grelnih kablov (preprog) pod keramiko

Električno ogrevanje (ogrevalne kable/mreže) lahko položimo tudi pod keramiko. Ogrevalne mreže so položene neposredno pod talne obloge v tankem sloju prožne izravnalne mase mali lepila za ploščice. Primerne so za uporabo kot glavni ogrevalni sitem ali kot sistem talnega ogrevanja za dodatno udobje. Pri polaganju grelnih kablov/mrež je pomembno, da  pred polaganjem dobro izmerimo površino, ker jih ne moremo krajšati.

Ogrevanje dvorišč

Za moderen način življenja, ko nimate časa ali moči za kidanje snega vam lahko ponudimo tudi grelne kable za dvorišče. Pri izdelavi dvorišča v pesek položite grelne kable, ki so namenjeni ogrevanju tal izven doma.
Z ustreznimi termostati in elektronskim vodenjem lahko prilagodimo čas vklopa delovanja proti zmrzovanju ali odtajanju snega.

Zakaj?

To pa je stvar vsakega posameznika ali se bo odločil, da investira v udobje, ki mu ga nudi električno ogrevanje ali ne.